Založ si blog

Čo si Ondek navaril, to nech si aj zje!

„Kto nie je členom OZ PŠaV na Slovensku, nemá morálne právo kritizovať a už vôbec nie sa znevažujúco vyjadrovať na adresu zväzu.“

ozpsav-odporne

zdroj obrázku: fb.com/mucitelia

 

24. júla 2017 došlo po desiatich mesiacoch rokovaní k sociálnej dohode medzi vládou, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a predstaviteľmi školských odborov (OZ PŠaV). Na tlačovej besede to oznámil predseda vlády Robert Fico a minister školstva Peter „Plavčau“. Každý si isto z tej tlačovky zapamätal vydieranie premiéra: „Máme však podmienku, ktorá musí byť naplnená. A táto podmienka spočíva v tom, že ak bude zvyšovanie platov už od 1. 9. 2017, očakávame podpísanie memoranda o sociálnom zmieri až do roku 2020, čo v praxi znamená, že pokiaľ príjmu také skoré zvyšovanie platov odborári, že nebudú vyvíjať nátlakové aktivity vo vzťahu k vláde“.

Najbližšie k tejto prelomovej udalosti je na webstránke OZ PŠaV  článok z 27. júla 2017, kde sa dočítame, že „Zväz svojich členov priebežne informuje o aktuálnej situácii a koná v súlade so stanoviskami a požiadavkami členov“. Toto tvrdenie vyznieva absurdne, keďže webstránka OZ PŠaV paradoxne neinformuje o dlho očakávanom výsledku mnohých rokovaní o platoch z   24. júla 2017.

Aj v OZ PŠaV našťastie po mnohých rokoch a rôznych peripetiách zaznamenali existenciu sociálnych sietí a tak sa na to, ako „zväz svojich členov priebežne informuje o aktuálnej situácii“, môžeme pozrieť aj na facebookovej stránke zväzu „OZPŠaV na Slovensku”. Na obrázku nižšie vidíme, že tam o aktuálnej situácii naozaj prebieha diskusia, tváriaca sa zo strany zväzu korektne a konštruktívne. V skutočnosti, ako postupne v našom blogu odhalíme, ide o jedno klamstvo za druhým. Tu je hneď prvé: „Všetky dôležité informácie, ktoré má k dispozícii vedenie zväzu sú vždy uverejnené na našej webovej stránke. Nič nezatajujeme a neskrývame. Nemáme na to dôvod. Všetky rozhodnutia smerujeme v prospech zväzu a jeho členov. Kto chce, k informáciám sa dostane“, odpovedá zväz členke, ktorá sa informuje o podpise memoranda o sociálnom zmieri. Nuž, to je veľmi chabá odpoveď, keďže ani my sme požadovanú informáciu na webovej stránke OZ PŠaV nenašli. Toľko skloňované memorandum o sociálnom zmieri by ste tam napríklad hľadali zbytočne, aj keď ho OZ PŠaV predložil vláde ešte v roku 2016. Nejaké transparentné informácie o financovaní zväzu tam radšej hľadať ani neskúšajte.

fb-ondek1

zdroj obrázku: fb.com/skolskiodborari

 

„Kto chce, k informáciám sa dostane“, však v tomto prípade predsa len platí. Ďalší člen si na facebooku OZ PŠaV totiž žiada vysvetlenie: „…ako sa vyrokovalo zvýšenie, keď jediné k čomu došlo, je, že sa presunulo zvyšovanie z Januára na September? Tým pádom sa jedná iba o zvyšovanie, ktoré už bolo v programovom vyhlásení vlády, iba sa posunulo o tri mesiace, chápem to správne?“ OZPŠaV na Slovensku ho pri snahe vec objasniť navedie na článok na svojom webe, kde pozorný čitateľ odhalí jadro nezrovnalostí.

Článok bol zverejnený 28. júla, čiže štyri dni po dosiahnutí sociálnej dohody medzi vládou, ZMOS a OZPŠaV. Píše sa v ňom ale, že Predsedníctvo zväzu na svojom mimoriadnom zasadnutí 20. júla 2017 schválilo návrh memoranda v znení, v ktorom ho zaslal minister školstva predsedovi vlády dňa 7. júla 2017 (valorizácia o 6% od 1.9.2017, 1.1.2018, 1.1.2019 a 1.1.2020)“ a tiež, že Akékoľvek neskoršie termíny valorizácie nepovažuje predsedníctvo zväzu za natoľko prínosné, aby sa zástupcovia zamestnancov školstva zaviazali k sociálnemu zmieru po zvyšok volebného obdobia.“ Predseda vlády Robert Fico však na tlačovej besede 24. júla 2017 hovoril o úplne iných dátumoch: 1. september 2017, 1. september 2018, 1. september 2019 a potom január 2020. Povedal tiež, že mu ich už najvyšší predstaviteľ školských odborov pán Ondek potvrdil aj v podobe listu na konci minulého týždňa. Čo presne sedí s dátumom 20. júla, kedy ale predsedníctvo zväzu schválilo podľa webstránky OZPŠaV iné znenie návrhu memoranda. Na tlačovej besede 24. júla 2017 potvrdil informáciu o liste Ondeka premiérovi s inými dátumami ešte raz aj „Plavčau“: „Výsledok, ktorý sme dnes dosiahli, je kompromisné riešenie. Tak to bolo deklarované aj v piatok. A školské odbory listom predsedu školských odborov pána Ondeka súhlasili s takýmto postupom“. Aký dôvod by ale malo vedenie OZPŠaV klamať svojich členov? Prečo by niečo zatajovali a skrývali? Ako by sa isto zmätený člen zväzu dostal k vysvetľujúcim informáciám? Držme sa stále odporúčania z facebooku OZ PŠaV: „Kto chce, k informáciám sa dostane“. Po krátkom googlení narazíme na hlásnik ZMOS-u Obecné noviny, kde v článku ZMOS podrobne vysvetľuje, prečo pristúpil na posun zvýšenia platov od 1. 9. 2017. Za prelomový dátum v celej genéze vyjednávania ZMOS označil 29. jún 2017, kedy sa   predseda vlády snažil získať dohodu medzi sociálnymi partnermi k návrhu ministerstva školstva zvýšiť platy od 1. 9. 2017, ktoré bolo vláde SR predložené koncom júna. Predseda vlády v rámci prestávky rokovania Rady solidarity a rozvoja SR prizval ministra školstva a ministra financií, aby sa k danej problematike vyjadrili. Oslovený bol aj pán Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy, ktorý predniesol návrh že v prípade prijatia návrhu o zvýšenie patových taríf o 6 % od 1. septembra nebudú odbory trvať na ďalšom zvýšení od 1. januára 2018,“ píše sa v článku ZMOS-u.

web-ondek

zdroj obrázku: https://www.ozpsav.sk/sk/Aktuality/udalosti-oznamy/rokovanie-predsednictva-zvazu.alej

 

Ondekov zväz školstva sa zamotal vo vlastných klamstvách. OZ PŠaV na čele s Pavlom Ondekom svojim členom na vlastnej webstránke 28. júla tvrdí, že presadzuje valorizáciu o 6% od 1.9.2017, 1.1.2018, 1.1.2019 a 1.1.2020 a k tomu Pavel Ondek už o mesiac skôr 29. júna sľubuje predsedovi vlády a ZMOS-u, že sa zvýšenia platov od 1.1.2018 vzdáva. Predsedníctvo zväzu na svojom mimoriadnom zasadnutí 20. júla schváli znenie memoranda, v ktorom sa platy majú zvyšovať o 6% od 1.9.2017, 1.1.2018, 1.1.2019 a 1.1.2020. V prípade neskorších termínov sa odmieta zaviazať k sociálnemu zmieru po zvyšok volebného obdobia. A v tom istom čase najvyšší predstaviteľ školských odborov pán Ondek potvrdí v podobe listu premiérovi aj ministrovi školstva úplne iné znenie memoranda, kde sa platy učiteľov zvyšujú o 6% od 1.9.2017, 1.9.2018, 1.9.2019 a 1.1.2020 a zrazu, ak to rada zväzu 30. augusta schváli, je sociálny zmier možný. Takto žlté odbory zavádzajú svojich členov. Toto všetko zároveň vysvetľuje, prečo sa o 24. júli na webstránke OZ PŠaV nič nedozviete.

25. augusta 2017 sa Pavel Ondek pre televíziu Markíza vyjadril: „…nechceme si nechať zobrať ústavné právo kolektívne vyjednávať pre jednotlivé roky“. K tomu na rokovaní k zvyšovaniu platov ešte 29. mája 2017 na ministerstve školstva odznelo: „Odborári naznačili, že v prípade podpísania takejto dohody budú ústretoví aj voči podmienke vlády SR na zachovanie sociálneho zmieru do konca volebného obdobia. Ondek klame, až sa práši.

chuck-norris-a-sudruh-ondek

zdroj obrázku: fb.com/mucitelia

 

Na záver sa pýtame, či bolo v prospech členov, že sa vedenie OZ PŠaV podvolilo rozhodnutiu KOZ a do kolektívneho vyjednávania na jeseň 2016 nešlo s 25%, ako sľúbilo všetkým (aj nečlenom) v deklarácii, ale s 10%, hoci si na to nevyžiadalo mandát ani od svojich členov a ani od signatárov deklarácie? Teraz náhle pod tlakom médií a vyhlásení ISU si OZ PŠaV v poloprázdnych školách robí prieskum, či má podpísať sociálny zmier. Naozaj vedenie zväzu nič nezatajuje a neskrýva? Zrejme sa to nedozvieme. Jedno je však isté. Čo si Ondek navaril, to si aj 30. augusta 2017 zje.

Potrebuje školstvo a veda „Ondekove“ odbory?

29.08.2017

Premiér Robert Fico 25. 10. 2016 v Rádiu Expres v relácii Braňo Závodský Naživo: „Čiže 6 percent (september 2016) a potom od 1. januára 2018 ďalších 6 percent, uvažuje sa, či to neposunieme zase na september, ako to bolo v tomto prípade.“ To, čo predseda vlády oznámil už 25. 10. 2016, dnes „Ondekove“ odbory pripisujú svojmu vyjednávaniu. Utvorte si [...]

OZ PŠaV v jednej línii s vládou

21.07.2017

Z Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky: „…vykoná legislatívne úpravy tak, aby sa platová tarifa pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1. 9. 2016 a následne, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania, počínajúc dňom 1. 1. 2018 každoročne zvýšila priemerne o 6 %…“ str. 32 zdroj [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Stop žltým odborom

Cieľom tohto blogu je snaha pomôcť zamestnancom, ktorí sa ocitli v zajatí tzv. "žltých" odborov. To sú odbory kolaborujúce s vládou (zamestnávateľom), ktoré s ňou idú v jednej línii, presadzujú predovšetkým jej záujmy a bez problémov plnia jej pokyny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 23175x
Priemerná čítanosť článkov: 7725x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy