Založ si blog

OZ PŠaV v jednej línii s vládou

Z Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky: „…vykoná legislatívne úpravy tak, aby sa platová tarifa pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1. 9. 2016 a následne, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania, počínajúc dňom 1. 1. 2018 každoročne zvýšila priemerne o 6 %…“ str. 32

po-vlastnej-linii

zdroj obrázku: fb.com/mucitelia

 

Kedysi nám učiteľom premiér Robert Fico poradil, že sme mali pýtať peniaze od Dzurindu, keď bola naša ekonomika vysoko výkonná. Dnes sa z kompetentných miest i z úst samotného premiéra dozvedáme, že Slovensko dosahuje také výsledky ako nikdy v svojej histórii. Mali by sme preto od predsedu vlády žiadať, aby k nám bol rovnako prajný, ako k robotníkom z Volkswagenu. Vari si my nezaslúžime také ohodnotenie, aké majú naši kolegovia v Nemecku? Splnenie programového vyhlásenia vlády na to určite nestačí. „Ak si zoberiem, že máme k dispozícii finančné zdroje na ďalšie 25-percentné zvýšenie platov, tento cieľ v roku 2016 môže byť splnený“, sľuboval v predvolebnej diskusii vo februári 2016 ten istý Robert Fico. Medzi partnermi by malo byť samozrejmé, že si svoje sľuby plnia. Je však naša vláda pre nás partnerom, alebo iba zlou macochou? A ako je to s Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV), ktorý nás všetkých zo zákona pri vyjednávaní s vládou zastupuje? Zastupuje OZ PŠaV skutočne záujmy zamestnancov v školstve?

Všetky organizácie pôsobiace v školstve sa začiatkom roka 2016 pod tlakom štrajku
15 000 učiteľov spolu s OZ PŠaV zhodli v spoločnej
deklarácii na tom, že budú pre rok 2017 od vlády požadovať skokové navýšenie platov o 25 % a následné roky o 10 %. Túto dohodu alebo líniu všetkých školských organizácií sa podujal presadzovať práve OZ PŠaV, podľa slov Roberta Fica a Andreja Danka, jediná reprezentatívna organizácia zastupujúca učiteľov.

7-april-2016

zdroj: https://www.ozpsav.sk/sk/Aktuality/udalosti-oznamy/Vyhlasenie-Rady-OZ-PSaV-na-Slovensku-k-prijatiu-Programoveho-vyhlasenia-vlady-SR.alej 

 

Je smutné, že práve OZ PŠaV opustil spoločnú líniu z deklarácie už na jeseň 2016, keď sa konal ďalší – stupňovaný štrajk učiteľov. Odborový zväz pod vedením Pavla Ondeka nešiel do vyjednávania s vládou s požiadavkou 25 %, ale len 10 %. Konfederácia odborových zväzov (KOZ), ktorej je OZ PŠaV vernou súčasťou, o tom rozhodla už v máji roku 2016. Pavel Ondek sa len tváril, že presadzuje deklaráciu. OZ PŠaV mlčal, keď sa na hlavy štrajkujúcich učiteľov sypali populistické a zastrašovacie vyhlásenia Roberta Fica a Andreja Danka. Po ukončení štrajku, ktorého sa zúčastnilo 2 000 učiteľov, pán Ondek povedal, že nepotrebuje preberať štafetu od Iniciatívy slovenských učiteľov, ale že oni pôjdu svojou vlastnou líniou. Línia OZ PŠaV však stroskotala už pri vyjednávaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa vo verejnej správe na rok 2017, z ktorého ich „kolegovia“ odborári z KOZ na podnet vlády vyhodili. Solidarita odborárov sa preukázala v plnom jase. Najpikantnejšia je na tom skutočnosť, že práve KOZ ešte 8. septembra 2016 vyhlásila, že nepodporuje štrajk, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov s nasledujúcim odôvodnením: „KOZ SR v otázke zvyšovania platov zamestnancov verejnej správy, vrátane učiteľov, považuje kolektívne vyjednávanie za najadekvátnejší a jediný zákonný nástroj na dosiahnutie uvedeného cieľa.“ OZ PŠaV neskôr na vlastnú päsť rokoval už len o 4 percentá a nakoniec nevyrokoval nič.

9. 7. 2017: „Chceli by sme, aby sa do najbližšej schôdze vlády navýšenie platov uzatvorilo tak, ako je to v programovom vyhlásení vlády, ale aj vo verejnom prísľube,“ podčiarkol Ondek.

Dnes, v júli 2017, požaduje OZ PŠaV, aby si vláda splnila svoje programové vyhlásenie a svoje verejné prísľuby. Tak línia odborového zväzu splynula s líniou vlády a my sa môžeme spýtať:

Koho záujmy zastupuje OZ PŠaV?

ondek-plavcan-spolu

     zdroj obrázku: https://www.minedu.sk/fotogaleria/?showAlbum=1768&page=6

Potrebuje školstvo a veda „Ondekove“ odbory?

29.08.2017

Premiér Robert Fico 25. 10. 2016 v Rádiu Expres v relácii Braňo Závodský Naživo: „Čiže 6 percent (september 2016) a potom od 1. januára 2018 ďalších 6 percent, uvažuje sa, či to neposunieme zase na september, ako to bolo v tomto prípade.“ To, čo predseda vlády oznámil už 25. 10. 2016, dnes „Ondekove“ odbory pripisujú svojmu vyjednávaniu. Utvorte si [...]

Čo si Ondek navaril, to nech si aj zje!

28.08.2017

„Kto nie je členom OZ PŠaV na Slovensku, nemá morálne právo kritizovať a už vôbec nie sa znevažujúco vyjadrovať na adresu zväzu.“ zdroj obrázku: fb.com/mucitelia 24. júla 2017 došlo po desiatich mesiacoch rokovaní k sociálnej dohode medzi vládou, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a predstaviteľmi školských odborov (OZ PŠaV). Na tlačovej besede [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Stop žltým odborom

Cieľom tohto blogu je snaha pomôcť zamestnancom, ktorí sa ocitli v zajatí tzv. "žltých" odborov. To sú odbory kolaborujúce s vládou (zamestnávateľom), ktoré s ňou idú v jednej línii, presadzujú predovšetkým jej záujmy a bez problémov plnia jej pokyny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 22988x
Priemerná čítanosť článkov: 7663x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy